Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 22. фебруар 2013.

The Hangover (2009)




The Hangover (2009) on IMDb
Kod nas nazvan: Mamurluk U Vegasu
Žanr: Komedija | Кriminalistički
Režija: Todd Phillips
Glumci: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha

Priča:
Radnja filma se dešava u Las Vegasu. Posle momačke večeri, tri ortaka se bude mamurna u hotelu, ne sećajući se ničega što se desilo prethodne večeri i ne znajući gde se nalazi četvrti, inače budući mladoženja. Kreću u potragu za njim...

Moj osvrt:
Kako za danas ni Djuka ni ja nismo planirali nikakav tekstić, ovo je čak iznenadilo i mene. Uzeh malo da pobrišem sve i svašta sa računara i naiđoh na tekstualni fajl bulja.txt. Kako imam običaj da kreativnost pokazujem u davanju naziva koji blage veze nemaju sa onim šta predstavljaju, otvorih i pronađoh potpuno novi tekst za Hangover koji napisah onog momenta kada sam reprizirao film a sa namerom da ga objavim ako ikada odlučim da popravljam tekstove na blogu. Elem, upravo sam doradio i bacam vam ga na čitanje. 


Na neki način Hangover je pokrenuo i inspirisao novi način na koji se radi komedija. Nije originalan ali ono što sam video u njemu je nešto zaista dobro. Činjenica je da nas bombarduju svim i svačim kada je komedija u pitanju ali je isto tako činjenica da skoro svaka od tih komedija ima i dobrih stvari koliko god ona bila loša. Poblem zbog kog komedije ne uspevaju je taj što su one prepune šablona. Niko neće da se osmeli i malo nešto promeni već svi idu po istom principu. Ako je u pitanju romantična komedija, nakretenskiji mogući pristup je onaj toplo-hladno-toplo sa otkrovenjem i iskupljenjem na kraju. To su uvek predvidivi pravolinijski filmovi i svi ti šabloni i sve jadne i već milion puta viđene stvari ubiju ponešto kvalitetno u filmu (Crazy Stupid Love). Ako već gledamo ove teen komedije, od osamedesetih ništa originalno nije snimljeno, samo se prepakuje i taj žanr je praktično umro. Onda su ga preporodili time što su ubacili seksualne probleme u njih, pa smo dobili Američku Pitu što nije bilo epohalno, ali je bilo ok. Međutim Američka Pita je doživela 423974924 što zvaničnih, što nezvaničnih nastavaka, bilo da nose isto ime ili se zovu Sex Drive ili nešto treće. 


Ako pogledate Hangover, možda nećete videti originalne stvari, ali sigurno nećete videti glupave, gore pomenute šablone. Prva stvar koja radi posao je izbor likova, a tu ne mislim na glumce. Imamo četiri lika koja su uobičajena i u stvarnom životu. Zašto bi neko morao da pravi veštačke likove da bi stvorio zabavu... čemu gomila seksualno frustriranih likova, čemu egocentrične budale, čemu nevine dobrice... zašto malo za promenu ne bi imali obične momke u neobičnim situacijama. Pazite, ako suprotstavljamo verziju u kojoj imamo one karikature koje ne mogu da se snađu u jednoj običnoj situaciji, i verziju mnogo bližu životnoj gde se regularni likovi ne mogu naći u neobičnoj situaciji, ja uvek biram ovo drugo. Za ono prvo morate da imate unikat poput npr. Mr Been-a, Čarli Čaplina, Beni Hila itd. da bi bilo uspešno. A koliko takvih genijalaca postoji uopšte u istoriji kinematografije... pa recimo da se mogu nabrojati na prste. Jednostavno, ograničeni smo izborom takvih genijalaca. A pazite sada ovo, kada imate regularne likove, imate neograničen broj opičenih situacija u koje možete da ih smestite. Zato je za mene Hangover pun pogodak. Ne trudi se da vam nabaci grč na lice od smeha ali trudi se da vam dostavi neobične, uglavnom realne situacije koje spadaju u one "nećeš verovati šta mi se desilo", a to je nešto što svi mi volimo da prepričavamo, zar ne? 


Kako sam malo teži na davanju ocena, sve ovo do sada ne bi bilo verovatno dovoljno da ovaj film dobije sedmicu od mene. Ono što mi se svidelo je sledeći pristup. Momci se bude, vide da zilion stvari nije u redu, ne sećaju se šta se desilo i sve te stvari se konstantno gomilaju i sve su luđe. Da su se odlučili da prvo vidimo te stvari, njihov rezultat ne bi bio naročito vredan pažnje. Mi vidimo rezultat i pitamo se šta se kog đavola dogodilo kada je sve ispalo ovako. E to je već dobar pristup a evo mali primer (spojlerčić) kako bih dokazao tvrdnju: Momci izlaze iz hotela. Momak zadužen da parkira vozila gostima hotela do njih dovozi policijski automobil i kaže im "Vaš automobil gospodo". Ovo ne može da ne izazove salve smeha. A sada zamislite situaciju da ste videli prvo krađu tog automobila pa onda ovu scenu. Bila bi verovatno smešna, ali ni blizu kao u pomenutom izdanju. Evo suprotne situacije od one o kojoj juče pisah o I'm not scared i rekoh da je ideja odlična ali očajno prikazana. Ovde je sve ovo u principu prosečno ili ok, ali način na koji je prikazano je sve učinio duplo boljim tako da Hangover svakako spada u komedije koje treba da pogledate. Nema sigurno humor koji najviše volim a to je onaj prepun inteligencije i genijalnog sprdanja, ali je nešto sasvim drugačije od onog na šta su nas navikli. 


Kada sam rekao da je Hungover pokrenuo novi pristup, pomenuću da je Horrible Bosses ispoštovao smer koji je postavio ovaj film ali ipak nije uspeo da bude toliko dobar jer ipak su likovi malo više karikature nego što to volim. Ovde su ipak likovi simpatični. Imamo šmekera ali on nije šablonsko đubre od čoveka kakvim ovakve likove predstavljaju u filmovima. Imamo lika koji se povinuje odlukama svoje devojke i brani je koliko god njene odluke bile sulude i stavovi nekorektni, što je stvar koju takođe viđamo u realnom životu. Imamo jednog potpuno prosečnog lika i na kraju imamo jednu dobroćudnog, blesavog momka a da se ne lažemo, svi mi imamo takvog nekog ortaka koga gotivimo. Eto braćo i sestre, moje prvo čedo na ovom blogu je otišlo u istoriju i umesto njega je došao nov tekst. 


Zanimljivost:
Tri para blizanaca su korišćena za ulogu bebe u ovom filmu. Jedan automobil koji je korišćen za potrebe filma, ukraden je tokom snimanja. Stuov zub koji nedostaje nije plod efekata. On je izvadio svoj veštački zub i tako su scene snimane. Planovi vezani za nastavak filma su pokrenuti čak i pre prikazivanja ovog. U stvarnom životu, Majk Tajson je vlasnik sedam tigrova.

Naj scena:


Svako novo otkriće uz pitanje kako se to desilo...

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар