Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 16. април 2012.

The Great Escape (1963)


The Great Escape (1963) on IMDb
Kod nas nazvan: Veliko Bekstvo
Žanr: Avantura | Drama | Istorijski | Ratni
Režija: John Sturges
Glumci: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough...

Priča:
Preko dve stotine vojnika se ujedinjuje u nameri da pobegne iz nemačkog logora za vreme Drugog Svetskog Rata.

Moj osvrt:
Filmovi sa bekstvima iz logora, zatvora, bilo kakvog zarobljeništva su mi uvek bili zanimljivi. Naravno, među njima nema toliko jedinstvenih i kvalitetnih. U današnje vreme kada kažeš "bekstvo" većina će pomisliti na genijalnu ali na kraju upropaštenu seriju Bekstvo Iz Zatvora (Zakon Braće). Ja uvek prvo pomislim na ovaj film. Imamo veliki broj vojnika zarobljenih u nemačkom logoru. Film je rađen po istinitom događaju pa ne mogu baš da mu zamerim ovu jednu stvar koja mi smeta. To je činjenica da je stav Nemaca da se sa logorašima postupa fer, i sve što treba da rade je da presede rat u logoru i to je to. Kroz veći deo filma mi fale malo oštrije Švabe, ali dobro, ipak bi to bilo prekrajanje nečega što se zapravo desilo. U svakom slučaju, postoje scene koje su te vrste i one su veoma upečatljive. 


Elem, vojnici pokušavaju da pobegnu iz tog logora. Ceo film se bazira na nekolicini njih gde je nekolicina sasvim solidan broj. Dopada mi se što nema nekog mrsomuđenja. Sve je stopostotna akcija i vreme provedeno u zatvoru je ogromno a u filmu se to uopšte i ne oseti. Zbog toga, skoro tri sata filma prolete veoma brzo. Sledeća odlična stvar, nema nekog lopatanja nenormalnih ideja vezanih za bekstvo. Ideje su sjajne, ostvarive i to je ono što ćete dobiti. Za nešto fantastičnije, tu vam je uvek Prison Break. Nije ceo film baziran na bekstvo, već i ono što dolazi posle. Tu film ni malo ne zaostaje za ovim prvim delom. Naprotiv, taj deo filma je još i bolji. Iako je tema prilično mračna, postoji dobar broj veselih trenutaka tako da sam se nekoliko puta i slatko nasmejao. 


Gluma je savršena. Neću nabrajati svakog od likova iako to mnogi zaslužuju. Pomenuću samo jednog a to je Stiv MekKvin. Ovo je jedna od onih epohalnih uloga. Čovek glumi zapanjujuće lako i u takvoj glumi je neverovatno dopadljiv. Koliko se sećam, nisam gledao mnogo filmova sa njim ali čovek je tata u svakom. Ovde sam vam predstavio već Bullit a savetujem i gledanje Magnificent Seven (Sedam Veličanstvenih) koji je odličan film. Braćo i sestre, toplo vam preporučujem da čim pronađete slobodno vreme, odvojite ga za ovaj film. Zaista vredi svakog potrošenog minuta.

Zanimljivosti:
Ceo film je sniman u Evropi. U sceni kada MekKvin preskače ogradu motorom, motor vozi zapravo neko drugi ali je režiser dozvolio MekKvinu da prerušen vozi jedan od motora koji je u poteri. Nekoliko članova glumačke ekipe su zaista bili u logorima. Jedan od njih je Donald Plezens. On je bio pilot za vreme rata. Nemci su ga oborili posle čega je bio mučen. Čarls Bronson je pre glumačke karijere bio rudar. Zbog toga on, poput njegovog lika u filmu, pati od klaustrofobije. 


Stiv MekKvin vozi motor u svim scenama osim kada njegov lik preskače ogradu. On je čak i glumio nemačkog vojnika koji je preko postavljene žice pao sa motora. Jedino su scene sa tom jurnjavom plod fikcije, sve ostalo je rađeno po istinitim događajima. Takođe razlika je u tome što je u stvarnom životu bilo 600 vojnika koji su na bekstvu radili godinu dana. Takođe, za vreme tog bekstva padao je sneg. Zlatni medaljon koji MekKvin nosi je poklon od njegove žene. Tokom snimanja, Čarls Bronson se zaljubio u ženu Dejvida MekKaluma i u šali mu je rekao da će da je ukrade i pobegne sa njom. Kasnije, MekKalum se razveo od svoje žene i ona se potom udala za Bronsona. Bekstvo po kom je snimljen film se desilo na rođendan Stiva MekKvina.

Naj scene:


Spektakularne scene bekstva Hiltsa (Stiv MekKvin).

Moja ocena: 9/10

Нема коментара:

Постави коментар