Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 26. април 2012.

This Boy's Life (1993)


This Boy's Life (1993) on IMDb
Kod nas nazvan: Dečakov Život
Žanr: Biografski | Drama
Režija: Michael Caton-Jones
Glumci: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Ellen Barkin...

Priča:
Priča o odnosu između buntovnog tinejdžera i njegovog očuha koji ga zlostavlja, zasnovana na sećanjima pisca i profesora književnosti Tobiasa Vulfa.

Moj osvrt:
Ovo je istinita priča o piscu Tobiasu Vulfu koji je postao poznat pre svega po svojim memoarima i kratkim pričama. Njegov najpoznatiji roman je This Boy's Life koji sadrži njegova sećanja i po kom je snimljen ovaj film. Pošto nemam puno reči hvale na početku ću vam pomenuti da je ovaj film cenjen i da ga svakako treba pogledati. Nisam upoznat sa stvaralaštvom Tobiasa Vulfa ali sam na internetu pročitao da je ovo sjajno ispoštovalo njegov roman. Ako je ovo najbolje što on ima, uz svo poštovanje, nemam baš veliku želju za čitanjem. Ovo je klasična prežvakana priča o teškom detinjstvu i odrastanju klinca u Americi pedesetih i šezdesetih. Takođe imamo onu standardnu priču o bežanju iz malog mesta. Prva polovina filma je iskorišćena da nam pokaže kako se Tobi i njegova majka seljakaju od mesta do mesta. Iskreno, ovako nešto sam već gledao mnogo puta i ovde nije predstavljeno na neki epohalan i neviđen način tako da su mi prvih sat vremena filma uglavno bili naporni za gledanje. 


U drugoj polovini filma nam se otkriva jedini i veliki kvalitet a to je gluma Roberta De Nira. On glumi budalu koja vam je u početku simpatična ali kasnije počinje da zamara i nervira. Imamo klinca koji konstantno pravi gluposti i kada padne u šake budali, meni treba da bude žao što on mora da raznosi novine, guli kestenje i slično. Kasnije taj duel prerasta u nešto bolesno i manje više to su jedine scene koje su me zanimale ali da li su baš istinite, ne bih se baš kladio. S obzirom na glavni lik, tj. našeg pisca Tobija koga fino tumači mladi Leo DiKaprio, rekao bih da je veći deo priče iskarikiran. To tvrdim na osnovu načina na koji je Tobi uspeo da pobegne iz svega. I šta je posle svega poruka filma? Budi dovoljno veliki lažov da bi pobegao iz totalnog sranja u kom se nalaziš i u koje si se manje više sam uvalio. Ako pogledamo lik Tobijeve majke, opet vidimo veštačko kreiranje neke drame. Kao, ona ne želi da bude sudija u duelu sin vs. novi muž sve dok joj godinama kasnije ne prdne u pamet. Mislim, koliko vremena čoveku treba da se osvesti i vidi šta se dešava pored njega. 


Opet ću ponoviti, jedino vredno pažnje su dueli između glavnog lika, našeg Tobija i verovatno izmišljene varijante njegovog očuha. Pre svega to je sjajno zbog brilijantnog De Nira. Ali i to vremenom zamori. Bez obzira na to, pogledajte ovaj film. Uglavnom čujem o njemu reči hvale. Za mene, ovo je prazna priča koja je imala sreće da privuče De Nira. Teško da će se ikada više naći na mom repertoaru.

Zanimljivosti:
DiKaprio je porastao nekoliko centimetara u toku snimanja filma tako da je u nekim scenama morao da se saginje da bi bio niži od De Nira. Filmski debi Tobija Megvajera koji prvo nije prošao na audiciji za glavnog glumca. DiKaprio, kao njegov dobar prijatelj uspeo je da izdejstvuje da on dobije sporednu ulogu. 

Naj scena:


Poslednji duel sa očuhom.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар