Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 27. јун 2012.

Objašnjenje Ocena



Pošto dobijam mnogo mailova na temu zašto sam nekom filmu dao neku ocenu, odlučih, sa velikim zakašnjenjem, da malo bolje objasnim ocene koje dajem, jer stičem utisak da je to mnogim ljudima bitno. Recimo jedan od korektnih mailova je bio vezan za Star Trek:"kako ovoliko nahvališ film a daš mu 8?" ili mail nekoga ko nije čitao post već je došao da pogleda sličice i ocene "zašto si filmu Mist dao desetku kad je živo sranje a nekim mnogo boljim si dao 6" ili nekog sličnog kome sam ojadio In Brugges iako o filmu nisam rekao ni jednu jedinu lošu stvar: "Ti si bre budala, ko tebi dade pravo da daješ ocene filmovima" ili neko kome se nije dopala moja ocena na Platoon: "Šta sereš jbt" (mada me je golicalo da mu odgovorim), i na kraju, meni najdraži. Tip čoveka koji smatra da ste upravu samo ako se slažete sa njim: "Nemaš ti brate veze sa vezom. Prvo si legendarnom Hauntingu dao 5 a ovakvom sranju daješ 7 (Uninvited), filmu The Thing si dao 5 a zaslužuje 2, dao si loše ocene solidnim filmovima poput Day of the Dead 2008 (ovde mu odajem priznanje, prvi čovek kog znam da je branio kvalitet ovog rimejka). Komentari su ti glupi. Da sam ti, ja bih batalio ovaj blog." Takođe, nije isto kada recimo komediji dam identičnu ocenu kao drami. To su neuporedive stvari. Ocenu dajem u skladu žanra i u skladu sa tim šta sam dobio od tog što očekujem od takvog filma. Love Actualy kome sam dao 10 ni u ludilu ne može biti bolji film od Green Mile ili Dark City kojima sam dao 9, ali kada bih Zelenu Milju ocenjivao kao komediju a Love Acutaly kao dramu/fantastiku ne bi se ni jedan ni drugi proveli kako treba.







0 - Kill List.




1 - Kompletno smeće. Od prve do poslednje scene pleni glupostima, vređa inteligenciju i nema ama baš nikakav kvalitet. Ako ga slučajno ima, on je i tada mizeran i totalno je beznačajan pred tolikom navalom gluposti.




2 - Recimo da vam ovako nešto povremeno i ne vređa inteligenciju. Obično gomila gluposti nabacanih bez ikakvog razloga i smisla ali kada se uporedi sa prethodnom grupom, nešto je bezazlenije.




3 - Ovo je nešto što je tik iznad totalnog smeća. Ima tu materijala da se napravi makar prosečan film, ili čak solidan, ali obično se pojavi nešto što se fino izbaljezga po svemu dobrom i film na kraju bude za zaborav.




4 - Ova kategorija je ona "nit smrdi-nit miriše" To je film prema kom sam potpuno ravnodušan i kada se on završi svejedno mi je da li sam ga gledao ili ne. Jednostavno malo mu fali da bude prosečan ali isto tako nije daleko od toga da postane teška glupost.



5 - Kako god mislili likovi koji kritikuju moj sistem ocenjivanja, ovde već dolazimo do kvalitetnih stvari. Ovu ocenu može da dobije nešto što je solidno pa i odlično ali užasavajuće dosadno, nešto što je dobro ali ima neku gadnu manu ili čak nešto što je loše ili ispodprosečno ali ima solidnu ideju ili se vidi uloženi trud.



6 - Sasvim ok film. Ovu ocenu dobija film koji je zanimljiv, dobar, ima neke mane ali su podnošljive. Film kome dam 6 može biti i vrhunski ali na mene jednostavno nije dovoljno ostavio jak utisak. U svakom slučaju, šestica koju ja dajem je prilično jaka ocena.




7 - Ovo je već odličan film. Jedina zamerka koju imam kada filmu dajem 7 je što na mene ne ostavlja neki dugotrajni utisak i možda mu fali nekoliko epohalnijih scena. U svakom slučaju je odličan film. Može se desiti da slabijem filmu dam 7 ali taj film obavezno mora imati opaku ideju.



8 - Vrhunski film. Film koji ima sve kvalitete koje film mora da ima. Film na koji nemam apsolutno nikakvu zamerku. Jedina stvar zbog koje film kome dam 8 nema desetku može da bude priča koja mi nije toliko interesantna iako je savršeno odrađena, ili filmu pak fali još koja snažnija scena koja bi ostavila trajniji utisak. Ovo svakako nisu mane, već finese i stvar interesovanja. Ovde se takođe može pronaći neko remek delo sa jednom ili dve ozbiljne mane.




9 - Remek delo. Kao i u prethodnoj grupi, film na koji nemam bitnu zamerku. Obično mu fali samo jedna snažna scena ili ima samo jednu manu koja obori ocenu dole.



10 - Monumentalno ostvarenje. Za mene u ovu grupu spadaju filmovi koji postižu maksimum i koji dostave sve što treba i što se od njih očekuje. Mogu i ovi filmomi imati neki propust ali ne u onoj sferi kojoj pripadaju. Ako je ovde horor za desetku, onda može da se provuče bedan specijalni efekat, ako je ovo vrhunska komedija, baš me briga što ima gomilu nedoslednosti...






11 - Braveheart






Nadam se da će mnogi sada shvatiti da ako sam vašem savršenom čedu dao 6,7 ili 8, da mu nisam mislio niti naneo nikakvo zlo.

Нема коментара:

Постави коментар