Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 1. октобар 2013.

Shooter (2007)


Shooter (2007) on IMDb
Kod nas nazvan: Na Nišanu, Savršena Meta
Žanr: Akcija | Triler | Misterija | Kriminalistički | Drama
Režija: Antoine Fuqua
Glumci: Mark Wahlberg, Michael Peña, Rhona Mitra...

Priča:
Penzionisani snajperista se nađe u bekstvu kada mu smeste pokušaj ubistva predsednika Amerike. On kreće u potragu za pravim ubicom i razlogom zašto mu je smešteno.

Moj osvrt:
Snajperista ostaje na liniji vatre, gubi druga, preživljava bezizlaznu situaciju, vraća se u SAD, živi povučeno, depresivan je. Dolaze mu vladini izaslanici da ga zamole da organizuje smaknuće američkog predsednika, tačnije da pretpostavi gde i kako će snajperista da se ponaša. Ko ovde ne skonta da je u pitanju nameštaljka, taj se i nije baš nagledao filmova. Ako tražiš od najboljeg snajperiste da pretpostavi tako nešto, onda je logično da imaš istog takvog snajperistu kao atentatora. Ako imaš takvog snajperistu kao atentatora, koji đavo ti je trebao ovaj da pretpostavlja. Potpuno neubedljiva priča koja je providna od prvog minuta. Samim tim film za mene postaje neozbiljan. Ok, očekujem onda neku ludu frku i akciju pošto mozga u filmu nema. Nema onda drugo film ni šta da ponudi. 

Elem, kako ovaj naš vrhunski snajperista ne skonta da je nameštaljka pa nagrabusi, kreće ta frka gde on beži od zakona i pokušava pronaći odgovor. Ništa tu pod milim bogom nisam video spektakularno. Ako već film nije bio pametan, trebao je da ponudi neka preseravanja od snajperisanja, neke nenormalne pogotke. Ovako se on bazira dosta na rečima da je pred nama jedan od najboljih strelaca ikada. Kada pak vidimo taj atentat, postavi se jasno pitanje zašto je neko to učinio, zašto baš ovi ljudi, zašto baš ta meta. Verovali ili ne, osim ako to nisam negde propustio, odgovor na to ni ne dobijamo. Ako imamo već neku veliku zaveru, zar joj ne treba malo posvetiti vremena i objasniti je? Kakav god bio ovaj snajperista, koliko god nam bio drag, njegova sudbina je ovde mizerna tačka naspram krajnjeg cilja. E, taj odgovor nisam nigde dobio, ili sam ga dobio u jednoj rečenici. 

Snajperista ima pomoć novajlije iz FBI koji, gle čuda, u toj organizaciji jedini ima mozak. Hm, odlična reklama za FBI. Ako su ovakvi onda FBI može da stoji za Fucking Brainless Imbecils ili tako nešto. Elem, novajlija se skroz zanese u priču, skonta da tu nisu čista posla, pa postane pomoć ovom našem snajperisti. Ta pričica i nije toliko loša dok su ova dvojica razdvojeni. Kada se sastanu, kreće crtani film. Snajperista zapravo nije snajperista već kombinacija spajedermena, atomskog mrava i viteza Koje. Kontao sam da snajperista treba da bude solidno obučen vojnik koji se odlično skriva i sjajno gađa. Ovaj sve zna, sve može i nema sile koja može da mu se suprotstavi. Može da bije desetoricu, puca na tenk, radi sklekove, žvaće metke i odgleda sve epizode Selo Gori a Baba se Češlja u isto vreme bez i jedne jedine posledice po fizičke ili mentalne sposobnosti. 

Mnogo se mrsomudi sa samom pričom oko otkrivanja zavere a bukvalno svaki dokaz koji se prikupi može da otvori pitanje "kako su dođavola došli do ovoga". Snajperista hoće da pronađe onog FBI novajliju i ćao, tu je ispred lokala u kom ovaj sedi. Bravo majstore. FBI novajliji treba pomoć a snajperista se pojavi NA SRED JEZERA (ili reke) u čamcu, maskiranog lica kao da će da piči po džungli i lagano snajpuje odatle. Samo jedan fini dan na reci. Sreća pa nije najtraženiji begunac na svetu. Cela Amerika zna njegovo lice a on se šeta na sve strane. Film je prepun takvih neubedljivih i nelogičnih stvari. 

Likovi koji stoje iza zavere moraju da budu tajnoviti, zajebani, inteligentni, surovi itd. To mora da bude nepobediv sistem. A ovi ovde su teške karikature. Svi van te priče znaju da su ovi umešani u nešto, nesposobni su za bio šta, efikasni su kao naša fudbalska reprezentacija, organizovani tako da bi ih naša omanja navijačka grupacija nalupala sa pola snage. Ali dobro, te drvosije su i smislile onu "brilijantnu" zamku iz uvoda. Onda druga strana ispada baš glupa ali šta sad, ovo je ionako film za one koji ne mućkaju glavom. 

E sada, koliko god film bio trubadurski, jedna stvar je brilijantna, a to je dijalog snajperiste sa jednim od negativaca (Rade Šerbedžija). E tu čika Rade iznosi celokupnu istinu, kako svet zapravo funkcioniše i koliko su ljudi koji vuku konce zapravo nedodirljivi, koliko su efikasni i kako je taj sistem nepobediv. Problem je samo što je to ostalo na njegovoj priči, film je zapravo nešto sasvim drugo. U filmu je takva pametna priča zalutala. Sve ostalo je za dečicu koja vole akcione filmove.

Zanimljivosti:
Sveger u jednoj sceni čita izveštaj sa 9/11. Portreti u prostoriji u kojoj se zaverenici sastaju prikazuju predsednike Republikance. Volberg je morao da izgubi 10tak kg. za potrebe filma. Ime Bob Li Sveger je omaž na imena čuvenih atentatora.

Naj scena:

Čovek objasnio kako stoje stvari, ali ne u filmu već u životu.

Moja ocena: 4/10

1 коментар: